محمد جواد ابوعطا | شهرآرانیوز؛ «پسر مقاومت میکند، سارقان برای ترساندن او چاقو بیرون میکشند. پسر جوان، اما دل از گوشی اش نمیکند و مقابل اوباش خیابانی پا پس نمیکشد. وقتی متهمان با مقاومت سرسختانه او روبه رو میشوند کاری که نباید را میکنند و با چاقو به جانش میافتند. در نهایت سارقان موفق به سرقت میشوند، اما در این ماجرا پسر دانشجو به قتل میرسد.»
این یک نمونه از سرقتهای خشنی است که یک سال و نیم پیش در مشهد رخ داده و متهمان آن نیز به دست عدالت سپرده شده اند. سرهنگ دهقانی، معاون عملیات فرماندهی انتظامی مشهد، در خلال گفت و گویی اختصاصی به این پرونده اشاره میکند و از حضور سارقانی در شهر پرده برمی دارد که برخی از آنها فقط ۱۵ سال دارند، این مقام انتظامی از بایدها و نبایدهایی سخن میگوید که میتواند به امنیت اجتماعی و روانی شهروندان منجر شود. در ادامه جزئیات این گفتگو را میخوانید.
پلیس حافظ امنیت است، اما پیش از توجه به نقش پلیس برای داشتن امنیتی پایدار به وضعیت اقتصاد، جامعه و خانواده توجه شود. هرگونه ناامنی در این سه حوزه میتواند به ناامنی اجتماعی تبدیل شود. پلیس از هیچ اقدامی برای کمک و یاری شهروندان دریغ نمیکند، اما گاهی مشکلات اجتماعی موجب میشود تا با رشد ناامنیها روبه رو بشویم.
ببینید امروز در تمام بسترهای موجود در جامعه به شهروندان هشدارهای لازم به منظور پیشگیری از وقوع جرم داده میشود، در مقابل با سارقان نوظهوری روبه رو هستیم که بدون هیچ گونه سابقهای به جرگه مجرمان پیوسته اند، حال مراقبتهای فردی بسیار میتواند در کاهش میزان جرائم مؤثر باشد.
از زمانی که شبکه آموزشی شاد کودکان را گوشی به دست کرده است، ما در جامعه بسیار میبینیم که کودکان و نوجوانان بدون هیچ گونه آموزشی درباره نحوه استفاده اصولی از گوشی تلفن همراه گران قیمت، رفتارشان با تلفن همراه در کوچه و خیابان همان رفتاری است که در منزل هست، غافل از اینکه امروز برای سارقان یکی از در دسترسترین سرقت ها، دزدیدن گوشی تلفن همراه است، حالا اگر کودکان و نوجوانان گوشی به همراه داشته باشند، این اقدام راحتتر از همیشه است.
ما نمیخواهیم نسخه واحدی برای همه افراد بپیچیم، اما اگر این اتفاق بیفتد که کودکان زیر ۱۵ سال در کوچه و خیابان گوشی گران قیمت همراه نداشته باشند، این موضوع در ایجاد امنیت برای خود کودکان مؤثر است. البته اینکه میگوییم مراقب گوشی تلفن همراهتان در خیابان باشید، فقط مختص کودکان نیست حتی من نوعی هم باید هنگام استفاده از تلفن همراه در خیابان به این نکته توجه کنم که، هنگام مکالمه در طول خیابان قدم نزنم، زیرا ممکن است همین حرکت سارقان را به سمت من جلب کند بلکه باید در گوشهای امن ایستاده و پس از پایان مکالمه به خیابان بازگردم یا دیگر وسایل گران قیمت همچون طلا و جواهر و... را در معرض دید عموم قرار ندهیم.
امروزه گاهی کودکانی را در خیابان میبینیم که هنگام حرکت در خیابان سرشان در گوشی است و با تلفن همراهشان بازیهای رایانهای انجام میدهند. حالا شما گمان کنید که سرقت از این افراد چقدر راحت است و پس از سرقت، این گروه با چه آسیبهای روحی و روانی گستردهای روبه رو میشوند.
یک سال ونیم پیش در منطقه طبرسی شمالی سارقان هنگام سرقت تلفن همراه یک دانشجو با مقاومت او روبه رو شدند و این پسر جوان را کشتند که بلافاصله متهمان پرونده دستگیر شدند.
صحبت بر سر این نیست که در رویارویی با سارقان چه باید کرد، زیرا وضعیت در هر سرقت متفاوت است. اما مهمتر از آن پیگیری مسائل پیشگیری از سرقت است که بالاتر نمونههایی برای آن گفتیم. شهروندان توجه کنند که هنگام رویارویی با سارقان، نکاتی همچون تعداد متهمان، شکل ظاهری، نوع پوشش، نوع وسیله نقلیه و رنگ آن یا هر مشخصهای که بتواند پلیس را در شناسایی متهمان کمک کند را به خاطر بسپارند.
در اهمیت این اطلاعات همین را بگویم که هفته گذشته گزارشهایی از سرقتهای خیابانی در مشهد دریافت کردیم. با همین اطلاعاتی که شهروندان در اختیارمان گذاشتند موفق شدیم خودرو متهمان که یک دستگاه کوییک بود را شناسایی کنیم. همکارانمان در کلانتری شفا خودرو متهمان را در بولوار هدایت شناسایی و متوقف کردند.
این افراد به واسطه موضوعاتی نظیر بیکار شدن، داشتن مشکلات اقتصادی متعدد و... بدون هیچ گونه سابقهای برای اولین بار دست به سرقت میزنند، البته عدهای از آنها هم با مشاهده گوشیها در دست افراد که سرقت آنها خیلی راحت و فروختنشان هم از آن راحتتر است، تن به سرقت میدهند. گاهی این سارقان بسیار کم سن و سال هستند و پس از یکی دو سرقت هم دستگیر میشوند.
متأسفانه امروزه سن سرقت تا ۱۵ سال کاهش یافته است و تعداد زیادی از متهمان دستگیر شده ۱۵ تا ۱۸ ساله هستند.
نوجوان و معمولا بین ۱۷ تا ۲۱ ساله هستند. البته این موضوع به این معنا نیست که مشهد به لحاظ سرقت وضعیت خوبی ندارد، اتفاقا با توجه به اینکه دومین کلان شهر کشور هستیم، وضعیت پایداری را به نسبت دیگر شهرها داریم، هرچند که ما معتقدیم یک سرقت هم در مشهد زیاد است و همان هم نباید باشد.
سرقتهای خشن یا همان سرقت به عنف بیشترین معضلی است که با آن دست به گریبان هستیم. در سرقتهای عادی، چون نیاز به نقشه کشیدن دارد، سارقان چندان به آن تن نمیدهند.
هرچند که تأکید میکنم دیگر دستگاهها و نهادها و خانواده نقش مهمی در ایجاد امنیت دارند، اما این دستگیریها بی ثمر نیست و جلوی تکرار سرقت را میگیرد و با هر دستگیری میزان جرم در مناطق هم کم میشود. البته تا رسیدن به نقطه مطلوب فاصله زیادی داریم که باید همه برای رسیدن به آن دست به دست هم بدهیم.
مطمئنا چنین است و با رسیدن به هر مراسم ملی یا مذهبی مثل ایام آخر ماه صفر، ما در آماده باش کامل هستیم، یکی از مشکلات هم حضور زائران از نقاط مختلف کشور و جهان است که با تهدیدهای پیش رو هیچ آشنایی ندارند و گاهی به راحتی طعمه سودجویان میشوند.
معمولا همیشه تعدادی سارق غیر بومی هم در مشهد حضور دارند، اما بیشتر سارقان دستگیر شده بومی هستند.